Képzési és bértámogatás vállalkozásoknak (GINOP PLUSZ 3.2.1-21)

A támogatás célja:

A támogatás célja, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak továbbadott támogatást nyújtson a munkahelyi képzések megvalósításához, ezzel növelve a termelékenységüket.

A támogatásra 2024. március 05. napjától nyújtható be kérelem, a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2024. június 30. napjáig.

A keretprogram teljes kerete 70 Mrd Ft, melyből a harmadik meghirdetési szakasz során a rendelkezésre álló keretösszeg összesen 15 milliárd forint.

Támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenység:

– képzések támogatása.

Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek:

a) a támogatott vállalkozás munkavállalói képzésen történő részvétele miatt kieső munkaidőre jutó bruttó bér de minimis/ mezőgazdasági de minimis támogatásként választható, valamint az energiaintenzív ágazatokban válságtámogatásként.

b) A képzések szervezéséhez, lebonyolításához szükséges szakmai megvalósító költsége de minimis/ mezőgazdasági de minimis támogatásként választható, amely kizárólag mikro-, és kisvállalkozásnak minősülő támogatott vállalkozás esetében támogatható tevékenység.

Ki nyújthat be támogatási kérelmet?

Azon Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság, szövetkezet, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezet vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság fióktelepe, kettős könyvvitelt vezető egyéni cég és egyéni vállalkozás nyújthat be támogatási kérelmet, aki

  1. rendelkezik legalább egy lezárt, beszámolóval alátámasztott teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel
  2. Egy lezárt, beszámolóval alátámasztott teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel nem rendelkező vállalkozás abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben főtevékenységét az 1. sz. táblázatban felsorolásra került magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban végzi és az alábbi feltételek teljesülnek:
    • a magas energiaintenzitású ágazathoz tartozó főtevékenység legkésőbb 2023.07.31-ig bejegyzésre került és
    • a munkáltató vállalja, hogy a vállalkozását fenntartja és az eredményesség mérési vizsgálat időpontjában a vállalkozás főtevékenysége továbbra is az 1. sz. táblázatban felsorolt, a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatba tartozik.
  3. Minden magas energiaintenzitású ágazatban fő tevékenységet végző vállalkozás esetében elvárás, hogy legalább egy zöld átálláshoz kapcsolódó képzést is valósítson meg.

Milyen képzésekre lehet benyújtani támogatási kérelmet?

Vásárolt szolgáltatásként megvalósuló:

  • külső képzésekre, vagy
  • a felnőttképzésről szóló 2013.évi LXXVII. törvény (továbbiakban: Fktv.) 2.§ (1) bekezdés szerinti belső képzésre nyújtható be támogatási kérelem.

Támogatható képzések típusai:

a) Szakmai ismeretre irányuló képzés

Olyan képzés, amely a szakképzésről szóló 2019.évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szktv.) 8.§ (1) b) szerinti szakképesítésre felkészítő szakmai képzés vagy az Szktv. 9.§ (2) a) részszakmára felkészítő szakmai oktatás, vagy valamely foglalkozás, munkakör, vagy munkatevékenység magasabb szintű végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul.

Példák:

– létesítmény energetikus (szakképesítés)

– raktárvezető (szakképesítés)

– gyártósori eszközök szerelése (munkafolyamat)

b) Soft skill képzés

Olyan, gazdasági ágazattól független, a munkaerő-piacon széleskörűen alkalmazható kompetenciák megszerzésére, vagy fejlesztésére irányuló képzés, amely részszakmához, szakképesítéshez, nyelvi, vagy informatikai képzettséghez nem, vagy csak részben köthető kompetenciák fejlesztését célozza.

Példák:

– projekt alapú csapatmunka

– hatékony ügyfélszolgálati kommunikáció

– vezetői készségek fejlesztése

– alapkompetenciák fejlesztése

– postcovid hatásokat feldolgozó tréning

c) Információs és kommunikációs technológiákra (IKT) irányuló képzés

Olyan képzés, amely digitális technológia használatához vagy alkalmazásához szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul.

Példák:

– irodai szoftverek használata

– CNC programozási ismeretek

– Java programozó

d) Nyelvi képzés

Az Európa Tanács Közös Európai Referenciakeretben ajánlott hatfokozatú rendszer szintjeiben megfogalmazott követelmények teljesítésére irányuló képzés.

Példa: – alapfokú nyelvvizsgára felkészítő angol nyelvi képzés

Támogatás mértéke, összege, formája, intenzitása és kerete:

Mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak maximum 75 millió Ft támogatás igényelhető

Nagyvállalatoknak maximum 150 millió Ft támogatás igényelhető

A támogatás feltételesen vissza nem térítendő, mely az eredményességmérési feltételként meghatározott továbbfoglalkoztatási vállalások teljesitésének mértékével arányosan kerül meghatározásra

Előleg igényelhető, mértéke nem haladhatja meg a teljes megítélt támogatás maximum 50 %-át.

Támogatás intenzitása vállalati mérettől és főtevékenység függően 50-100 %-ig terjedhet.

Kapcsolódó letölthető dokumentumok:

A hitelkérelem összeállításával kapcsolatban vegye igénybe szolgáltatásunkat és keressen minket az alábbi elérhetőségünkön: Tel: 06-30/479-9792